Tämä dokumentti on kirjoitettu noin vuonna 1994, ja se on säilytetty vain historiallisista syistä.

Mikä WWW on?

WWW on lyhenne sanoista World Wide Web ja tarkoittaa erästä kehittynyttä informaatiojärjestelmää. Toistaiseksi se on vasta kokeiluasteella, mutta kehitys kehittyy nopeasti. Jossakin mielessä WWW kilpailee Gopher-informaatiojärjestelmän kanssa, mutta Gopheriin sijoitettuja tietoja voi lukea WWW:llä, jonkun mielestä ehkä hiukan mukavamminkin kuin Gopherilla itsellään.

WWW tarjoaa Gopheria monipuolisempia mahdollisuuksia kuten kuvien, kuvioiden, värien ja eri kirjasintyyppien käytön, edellyttäen että käyttäjän laite tukee niitä. Myös ääntä voi siirtää, jos käyttäjän laitteessa on sopiva äänigeneraattori. Yksinkertaisella päätteelläkin voi käyttää WWW:tä mutta kuvan tilalla näkyy teksti, joka kertoo, että tässä olisi kuva.

WWW perustuu ns. hypertekstiin, mikä tarkoittaa mm. sitä, että käyttäjä tiedon valtamerellä purjehtiessaan voi valita tekstin sisältämistä sanoista kiinnostavan saadakseen lisätietoa kyseisestä aiheesta. Kaikki tekstien sanat eivät ole tällaisia vaan ainoastaan ne, jotka tekstin tuottaja on valinnut sellaisiksi ja jotka sen takia näkyvät esim. alleviivattuina. Käytännössä tosin WWW:n käyttö on vielä paljolta samanlaista kuin yksinkertaisempien, pelkillä valikoilla käytettävien informaatiojärjestelmien.

TKK:n atk-keskuksen useimmissa Unix-koneissa WWW:n voi käynnistää komennolla

www
joka valitsee sopivan toimintatilan (itse asiassa sopivan ohjelman, lynx tai Mosaic) sen mukaan, millainen laite käyttäjällä on.

Pikakäyttöohjeita:

Huom. Edellä puhuttiin "sivusta", joka on oikeastaan huono sana hypertekstijärjestelmän yhteydessä mutta tarkoittaa kerralla tarkasteltavaa tiedon palasta. Palanen ei välttämättä mahdu kuvaruudulle yhdellä kertaa, mutta loppuosan pääsee näkemään tavallisilla päätteillä alaspäin osoittavaa nuolta painelemalla, työasemilla ja X-päätteillä taas ikkunan oikeassa reunassa olevaa ns. scroll baria käyttämällä.

Pari varoituksen sanaa: Voit joutua odottamaan, kun WWW käynnistyy tai hakee sinulle isoa tietomäärää rapakon takaa. Voi myös käydä, että jokin tieto ei ole saavutettavissa juuri kun sitä kaipaat, koska jokin tietokone jossakin päin maapalloa ei toimi tai jokin kaapeli on poikki. Tarjolla oleva tieto ei ole mikään kattava otos ihmiskunnan tietämyksestä vaan tulos siitä, että joukko ihmisiä on halunnut saattaa tietoja saataville.

Vihjeitä eli alkupaloiksi valikoima tarjonnasta: Aloitussivun kohdasta "Yhteydet ulkomaisiin WWW-palveluihin" pääsee maailmanlaajuisen WWW-järjestelmän tietoihin, joihin voi suunnistaa aluksi ehkä parhaiten valinnan "by Subject" kautta. Sieltä sitten voi löytää vaikkapa esperanton peruskurssin, laajan valikoiman kansainvälisiä sopimuksia ympäristön suojelusta, enemmän kuin luultavasti koskaan haluat tietää Unixista taikka uunituoreita suurenergiafysiikan tutkimusraportteja.

Jukka Korpela